Skip to content

TOP 10 MÍTOSZ AZ ALEXANDER TECHNIKÁRÓL (HUNGARIAN)

Egy Alexander technika tanár barátom érdeklődött, hogy megvan-e a Top 10 mítosz az Alexander technikáról című youtube videóm szövege. Valahol a gépemen volt, megtaláltam és lesöpörtem egy kicsit. Hozzátettem még néhány képet, amelyek segítik a gondolatok megértését.

Oszd meg bátran! Ahhoz, hogy mélyebben megértsd ezeket a gondolatokat, arra bátorítalak: olvasd el az “Érintéssel tanítani/Szívvel tanulni – elmerülni F.M. Alexander munkájában” –  Teaching by Hand/Learning by Heart – Delving into the Work of F.M. Alexander című könyvemet, amit Jean Fischer a Mouritz Pressnél publikált.

TOP 10 MÍTOSZ AZ ALEXANDER TECHNIKÁRÓL

Bruce Fertman vagyok. A Nemzetközi Alexander Szövetség (Alexander Alliance International) alapító igazgatója. Íme 10 mítosz arról, amit sok ember igaznak hisz az Alexander technikáról. 50 év elkötelezett tanulmány és 300 tanár képzése után arra jutottam, hogy ezek a gondolatok hamisak.

Egy.

Az Alexander technika a testtartásról szól. Mítosz.

Valóság. Az Alexander technika a testtartás és a póz megszüntetéséről szól. A gond épp az, hogy folyamatosan pózolunk, legtöbbször öntudatlanul. Az Alexander technika arról szól, hogy póz-mentes személlyé váljunk, aki nem merev, nem fix, hanem rugalmas, mozgékony, nem csak fizikailag, hanem általában emberként is.

08 Swing and Sweep_1 copy (2)

Photo: B. Fertman – Trevi Fountain

Kettő.

Az Alexander technika az egyenességről szól. Mítosz.

Valóság. Az Alexander technikának semmi köze sincs ahhoz, hogy egyenesen álljunk. A testünkben egyetlen egyenes vonal sincs, ami azt illeti az univerzumban sincs. Az Alexander technikának semmi köze nincs ahhoz, hogy valamit helyesen vagy megfelelően csináljunk. Ahhoz van köze, hogy amit csinálunk, csináljuk jól, eredményesen, hatékonyan, akadálytalanul, kényelmesen és kellemesen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Photo by: Anchan of B. Fertman

Három.

Az Alexander technika arról szól, hogyan hordjuk a fejünket a nyakunkon. Mítosz.

Valóság. Az Alexander technika arról szól, hogyan ne hordjuk a fejünket a nyakunkon. Arról, hogyan ne avatkozzunk be abba a bennünk rejlő egyensúlyozó mechanizmusba, amely ezt megteszi számunkra.

Photo: B. Fertman – Sherry Stephenson

Négy.

Az Alexander technika a testről szól. Mítosz.

Valóság. Az Alexander technika rólunk szól. Arról, hogyan vagyunk magunkkal, másokkal, hogyan kapcsolódunk a körülöttünk lévő világgal. A tevékenységeink és az interakcióink minőségéről szól. A tapasztalatunk minőségéről. Arról, hogyan vagyunk miközben csináljuk, amit csinálunk.

Öt.

Az Alexander technika arról szól, hogyan lehetünk szimmetrikusabbak, mivel a szimmetria kiegyensúlyozott. Mítosz.

Valóság. A természetben semmi sem tökéletesen szimmetrikus, beleértve az embereket is. A szimmetria egy fogalom, mint ahogy a pont vagy a vonal is egy fogalom. Buddha szimmetrikusnak tűnhet, amikor békésen ül egy lótuszvirágon, de ha közelebbről megnézed, láthatod, hogy az egyik lába a másikon van, az egyik keze a másikon pihen. Nézd csak meg közelebbről bármelyik személy arcát, nem találsz tökéletes szimmetriát. Harmónia után vágyakozunk nem szimmetria után, és a harmónia nincs összefüggésben testünk egy adott pillanatbeli alakjával.

2

Photo: B. Fertman

Hat.

Az Alexander technika a egyensúlyról szól. Mítosz.

Valóság. Emberként lehetetlen egyensúlyban lenni. Eredendően kiegyensúlyozatlanok vagyunk, és ez segíti elő a mozgásunkat. Közeledünk az egyensúly felé és távolodunk tőle. Ami egy jó dolog. Amikor fúj a szél, hullámok keletkeznek a tavacska felületén. Amikor alábbhagy a szél a hullámok csökkennek, közelítik egymást, de sosem érik el a nyugalmat. A nyugalom egy fogalom, gyönyörű, de a nyugalomban is rejlik mozgás, bár igen finom.

81676936_1171194513271129_5566218315002544128_n

Lucia Walker: Alexander teacher, Johannesburg, South Africa

Hét.

Az Alexander technika arról szól, hogyan veszünk helyesen levegőt. Mítosz.

Valóság. Nem vesszük a levegőt. Alexander egyszer úgy fogalmazott “Végül arra jutottam, hogy amikor nem veszem a levegőt, akkor lélegzem.” Inkább mondanám így. Arra jutottam, hogy amikor nem veszem a levegőt, lélegzethez jutok. Mélyen bennünk rejlő és körülöttünk lévő erők segítik, hogy lélegzethez jussunk. Veszel levegőt, mikor alszol? Veszel levegőt, mikor eszel? Igen, vehetünk egy levegőt. De a levegőt nem venni kell. Nem a miénk. A lélegzet a világ ajándéka. El kell fogadni. A légzés reszponzív, reagáló. Reagál a tevékenységre. Nem valami, amit csinálunk; nem olyan cselekvés, mint felfutni a dombra. Amikor felfutunk a dombra, akkor megállunk előtte, lélegzetet veszünk, elég levegőt kapunk és utána futunk fel a dombra? Vagy felfutunk a dombra, és légzésünk automatikusan és megbízhatóan igazodik ehhez a vágyunkhoz anélkül, hogy kérnünk kellene?

Nyolc.

Az Alexander technika arról szól, hogy megtanuljuk hogyan kell állni, hogyan kell állni a két lábunkon. Mítosz.

Valóság. Nem a két lábunkon állunk. A földön állunk.

Kilenc.

Az Alexander technika arról szól, hogyan engedjük el magunkat. Mítosz.

Valóság. Az Alexander technika a készenlétről szól. Az Alexander technika arról szól, hogy semmi különösre nem készülünk, miközben készek vagyunk bármire, ami történhet. Az Alexander technika arról szól, hogy könnyedén visszatérjünk újra és újra egy éber, nyugodt, készenléti állapotba.

Photo: Anchan – Alexander teacher: Britta Brandt-Jacobs

Tíz.

Az Alexander technika a test helyes mechanikájáról szól; hogy megtanuljuk a legjobb módját annak, hogyan álljunk fel vagy üljünk le helyesen a székre, hogyan járjunk helyesen, hogyan hajoljunk anélkül, hogy megsérülnénk, stb. Mítosz.

Valóság. Az emberi test nem mechanikus. Nem gépek vagyunk. Organikus lények vagyunk. Emlősök. Az Alexander technika arról szól, hogy megtanuljuk, hogy a legjobbak az adottságaink ahhoz, hogy homo sapiensként működjünk. Az Alexander technika részben megkérdőjelezi a test azon kulturális, nemi és szépészeti fogalmait, amelyek beavatkoznak a természetes adottságunk működésébe és szépségébe.

efg_24.197.2_283230_03

Bruce Fertman

The Alexander Alliance Europe

bf@brucefertman.com

 

Translated

by

Fulop Viktoria

%d bloggers like this: