Skip to content

10 MYTER OM ALEXANDERTEKNIK (SWEDISH)

Hej. Jag heter Bruce Fertman och jag är grundare av Alexander Alliance International. Här följer tio myter om Alexanderteknik som många som hört talas om Alexanderteknik håller för sanna. Efter 50 år av hängivna studier och efter att ha utbildat 300 lärare har jag kommit fram till att följande idéer inte är sanna.

1.

Alexanderteknik handlar om hållning. Det är en myt.

Realitet. Alexandertekniken handlar om ”icke-hållning”. Problemet är att vi hela tiden går runt och ”håller oss” på olika sätt, oftast helt omedvetet. Alexandertekniken handlar om att bli en icke-hållen människa. En människa som inte håller i sig och är fixerad, utan en människa som är flexibel och rörlig – inte bara fysiskt utan i hela sin person.

08 Swing and Sweep_1 copy (2)

Photo: B. Fertman – Trevi Fountain

2.

Alexanderteknik handlar om att vara upprätt. Det är en myt.

Realitet. Alexandertekniken har inget att göra med att vara upprätt. Det finns inte en rak linje i kroppen, eller i universum för den delen. Alexandertekniken har inget att göra med att göra något på ett korrekt eller rätt sätt. Det handlar om att göra det vi gör på ett bra, effektivt, fritt och flödande, bekvämt och njutbart sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Photo by: Anchan of B. Fertman

3.

Alexanderteknik handlar om hur vi håller huvudet på vår nacke. Det är en myt.

Realitet. Alexandertekniken handlar om att sluta hålla fast vårt huvud på vår nacke. Det handlar om att kliva ur vägen för vår inneboende förmåga att balansera upp huvudet – utan att vi gör det.

Photo: B. Fertman – Sherry Stephenson

4.

Alexandertekniken handlar om kroppen. Det är en myt.

Realitet. Alexandertekniken handlar om oss, om hur vi är, i oss själva, tillsammans med andra, och i relation till vår omgivning. Det handlar om kvaliteten på vårt agerande och interagerande. Det handlar om kvaliteten på våra erfarenheter. Det handlar om hur vi är, när vi gör det vi gör.

Photo: B. Fertman

5.

Alexandertekniken handlar om att bli mer symmetrisk, eftersom symmetri innebär balans. Det är en myt:

Realitet. Ingenting i naturen är helt symmetriskt, inte heller vi människor. Symmetri är ett koncept, precis som en punkt eller en linje är ett koncept. Buddha kanske ser symmetrisk ut där han sitter helt fridfullt på sin lotusblomma, men om vi tittar lite närmare så ser vi en fot ovanpå den andra, och en hand vilande på den andra. Ta en närmare titt på någons ansikte. Där finns ingen perfekt symmetri. Vi söker harmoni, inte symmetri, och harmoni är inte beroende av en specifik kroppsform.

2

Photo: B. Fertman

6.

Alexanderteknik handlar om balans. Det är en myt.

Realitet. För människor är balans en omöjlighet. Vi är av naturen obalanserade och det är detta som möjliggör rörelse. Vi rör oss emot och ifrån jämvikt. Det är någonting bra. När det blåser genereras vågor på ytan av en damm. När vinden avstannar blir vågorna mindre, närmande sig men aldrig riktigt uppnående total stillhet. Stillhet är en idé, och en vacker sådan, men i stillheten finns rörelse, hur subtil den än är.

81676936_1171194513271129_5566218315002544128_n

Lucia Walker: Alexander teacher, Johannesburg, South Africa

7.

Alexanderteknk handlar om att lära sig andas på ett korrekt sätt. Det är en myt.

Realitet. Vi andas inte. Alexander sa en gång ”Till slut förstår jag. att när jag inte andas, andas jag.” Jag skulle formulera det såhär. Till slut förstår jag, att när jag inte andas blir jag ’andad’. Vi blir ’andade’ av krafter djupt inom oss och runtomkring oss. Andas vi när vi sover? Andas vi när vi äter? Ja, vi kan ta ett andetag. Men ett andetag kan inte tas. Det tillhör inte oss. Andetaget är en gåva från världen. Det är meningen att vi ska ta emot det. Att andas är ett svar. Det svarar på aktivitet. Det är inte något vi gör; det är inte en aktivitet som att springa uppför en backe. När vi ska springa uppför en backe, står vi först en stund och andas för att få tillräckligt med luft? Eller springer vi uppför backen och låter andningen automatiskt och pålitligt svara på vår önskan, utan att vi ens behöver uttala den?

8.

Alexanderteknik handlar om att lära oss att stå. Att stå på stadigt på våra egna ben. Det är en myt.

Realitet. Vi står inte på våra egna ben. Vi står på marken.

9.

Alexanderteknik handlar om att lära sig slappna av. Det är en myt.

Realitet. Alexandertekniken handlar om att vara tillgänglig. Det handlar om att vara förberedd på inget speciellt, men ändå redo för vad som helst som kan komma att ske. Alexanderteknik handlar om att om och om igen ansträngningslöst kunna återgå till ett tillstånd av lugn och alert beredskap.

Photo: Anchan – Alexander teacher: Britta Brandt-Jacobs

10.

Alexanderteknik handlar om korrekt kroppsmekanik; att lära sig det bästa sättet att sätta sig ned och ställa sig upp, hur man går på ett korrekt sätt och hur man böjer sig för att inte göra sig illa, etc. Det är en myt.

Realitet. Människor är inte mekaniska. Vi är inga maskiner. Vi är organiska. Vi är däggdjur. Alexanderteknik handlar om att lära oss hur vi är bäst lämpade att fungera som Homo Sapiens. Alexandertekniken handlar till viss del om att ifrågasätta kulturella, könsrelaterade och utseendemässiga idéer om kroppen som ställer sig i vägen för och stör den naturliga funktionen och skönheten i vår mänskliga design.

efg_24.197.2_283230_03

Bruce Fertman

The Alexander Alliance Europe

Teaching by Hand/Learning by Heart

Translated

by

Elaheh Ebrahimi

%d bloggers like this: