Skip to content

Kymmenen yleisintä myyttiä Alexander-tekniikasta (FINNISH)

Bruce Fertman 11.2.2020

Kollegani kysyi, olisiko minulla kirjoitettua versiota Youtube-Videostani ”Kymmenen yleisintä myyttiä Alexander-tekniikasta”. Löysin tekstin tietokoneeltani, viimeistelin sitä hieman ja lisäsin muutaman kuvan tukemaan esittämiäni ajatuksia.

Tekstiä saa jakaa vapaasti. Suosittelen myös lukemaan kirjani Teaching by Hand/Learning by Heart – Delving into the Work of F.M. Alexander (Mouritz), jossa avaan tämän tekstin ajatuksia syvemmin.

Kymmenen yleisintä myyttiä Alexander-tekniikasta

Hei, nimeni on Bruce Fertman. Olen Alexander Alliance Internationalin perustaja. Olen opiskellut ja työskennellyt intensiivisesti Alexander-tekniikan parissa 50 vuotta ja kouluttanut 300 opettajaa. Tänä aikana olen törmännyt toistuvasti virheellisiin käsityksiin Alexander-tekniikasta. Tässä on niistä kymmenen yleisintä.

1. Alexander-tekniikassa on kyse asennosta. Tämä on myytti.

Todellisuudessa Alexander-tekniikassa ei haeta asentoja. Ongelma on nimen omaan siinä, että hakeudumme asentoihin jatkuvasti ja yleensä tiedostamattamme. Alexander-tekniikka on sitä, ettemme asettele enää itseämme asentoihin. Kun Alexander-tekniikan avulla lakkaamme ylläpitämästä ryhtiämme ja jäykistämästä itseämme, meistä tulee joustavia ja liikkuvia ei ainoastaan fyysisesti, vaan kokonaisvaltaisesti.

Photo: B. Fertman – Trevi Fountain

2. Alexander-tekniikalla tavoitellaan suoraa ryhtiä. Tämä on myytti.

Todellisuudessa Alexander-tekniikalla ei ole mitään tekemistä suorassa seisomisen kanssa. Kehossa ei enempää kuin koko universumissakaan ole tässä mielessä yhtään suoraa linjaa. Alexander-tekniikassa ei ole kyse siitä, että tehdään jotakin oikein tai virheettömästi. Kyse on siitä mitä teemme hyvin, tehokkaasti, sujuvasti, mukavasti ja nautittavasti.

Photo by: Anchan of B. Fertman

3. Alexander-tekniikassa on kyse siitä, kuinka pidetään päätä kaulan päällä. Tämä on myytti.

Todellisuudessa Alexander-tekniikka on sitä, että lopetamme päätä pidetään kaulan päällä. Se on sitä, että lakkaamme häiritsemästä sitä luontaista tasapainomekanismia, joka hoitaa sen meidän puolestamme.

Photo: B. Fertman

4. Alexander-tekniikassa on kyse kehosta. Tämä on myytti.

Todellisuudessa Alexander-tekniikassa on kyse meistä kokonaisuutena. Se on sitä, kuinka olemme itsessämme, muiden kanssa ja suhteessa maailmaan ympärillämme. Alexander-tekniikassa on kyse toimintamme ja vuorovaikutuksemme laadusta, kokemustemme laadusta. Se on sitä, kuinka olemme toimiessamme, mitä ikinä teemmekään.

Photo: B. Fertman – Sherry Stephenson

5. Alexander-tekniikalla haetaan symmetrisyyttä, koska symmetria on tasapainoa. Tämä on myytti.

 

Todellisuudessa mikään luonnossa ei ole täysin symmetristä. Symmetria on käsite, ihan niin kuin piste tai linja. Buddha saattaa näyttää symmetriseltä istuessaan rauhallisesti lootusasennossa, mutta tarkemmin katsottuna toinen jalka lepää toisen päällä, samoin toinen käsi toisen käden päällä. Katso tarkkaan kenen tahansa kasvoja. Et löydä täydellistä symmetriaa. Me janoamme harmoniaa, emme symmetriaa. Harmonia ei liity koskaan kehomme muotoon.

Photo: B. Fertman

6. Alexander-tekniikalla haetaan tasapainoa. Tämä on myytti.

Todellisuudessa tasapaino on mahdottomuus. Olemme luonnostaan epätasapainossa, ja se tuottaa liikettä. Heijaamme hetkestä hetkeen lähemmäs tasapainoa ja taas pois päin tasapainosta, ja se on hyvä.

Tuuli synnyttää aaltoja lammen pintaan. Tuulen tyyntyessä aallot pienenevät lähestyen liikkumattomuutta sitä koskaan saavuttamatta. Liikkumattomuus on käsite, hyvin kaunis sellainen, mutta liikkumattomuudessa lepää aina hienovarainen liike.

Lucia Walker: Alexander teacher, Johannesburg, South Africa

7. Alexander-tekniikka on sitä, että opitaan hengittämään oikein. Tämä on myytti.

Todellisuudessa me emme hengitä. Alexander sanoi: ”Lopulta huomasin, että kun en hengitä, minä hengitän.” Minä sanoisin sen näin: ”Lopulta huomasin, että kun en hengitä, minussa hengittää.” Voimat syvällä sisällämme ja ympärillämme hengittävät meissä. Hengitämmekö nukkuessamme? Kyllä, hetkellisesti voimme hengittää sisään tai ulos tietoisesti, mutta hengitys ei ole tarkoitettu meidän hallittavaksemme. Hengitys on maailmankaikkeuden lahja meille ja tarkoitettu vastaanotettavaksi.

Hengitys on herkästi reagoiva. Se ei ole jotakin, mitä me teemme. Se ei ole toimintaa kuten juokseminen ylös kukkulalle. Kun aiomme juosta kukkulan päälle, seisommeko ensin ja hengitämme saadaksemme tarpeeksi ilmaa ja sitten juoksemme ylös kukkulalle? Vai juoksemmeko ylös kukkulalle, ja hengitys vastaa automaattisesti ja uskollisesti toiveisiimme ennen kuin ehdimme edes pyytää?

8. Alexander-tekniikan avulla opitaan, kuinka seisotaan omilla jaloillaan. Tämä on myytti.

Todellisuudessa me emme seiso omilla jaloillamme. Me seisomme maalla.

 9. Alexander-tekniikka on sitä, että opitaan rentoutumaan. Tämä on myytti.

Todellisuudessa Alexander-tekniikassa on kyse valmiudesta. Alexander-tekniikka on valmistautumista ei mihinkään erityiseen, ja valmiutta mihin tahansa mitä saattaa tapahtua. Alexander-tekniikka on uudestaan ja uudestaan vaivatonta palaamista hereillä oloon, tyyneen valmiuteen.

Photo: Anchan – Alexander teacher: Britta Brandt-Jacobs

 10. Alexander-tekniikassa opetellaan kehon mekanismeja; opetellaan paras tapa nousta tuolista ja laskeutua tuolille, opetellaan kävelemään moitteettomasti, ja kumartumaan ja taipumaan rikkomatta itseään jne. Tämä on myytti.

Todellisuudessa ihmiset eivät ole mekaanisia. Me emme ole koneita. Olemme eläviä olentoja. Olemme nisäkkäitä. Alexander-tekniikka on sitä, että opimme kuinka meidät on suunniteltu toimimaan ihmisinä. Alexander-tekniikka kyseenalaistaa osaltaan kulttuuriin, sukupuoleen ja kehoon liittyviä käsityksiä, jotka häiritsevät luonnollista toimivuuttamme ja kauneuttamme. 

 

Bruce Fertman

The Alexander Alliance Europe

Teaching by Hand/Learning by Heart

%d bloggers like this: