Skip to content

Οι 10 Κορυφαίοι Μύθοι σχετικά με την Τεχνική Αλεξάντερ (GREEK)

του Bruce Fertman, 11 Φεβρουαρίου 2020

μτφ, Απόλλων Δέλλιος

Ένας συνάδελφος, δάσκαλος της Τεχνικής Αλεξάντερ με ρώτησε έαν έχω το κείμενο του βίντεο που έχω ανεβάσει στο Youtube με τίτλο, Top Ten myths about the Alexander Technique.

Το κείμενο βρισκόταν κάπου στον υπολογιστή μου. Το βρήκα και το τροποποίησα, τόσο όσο.Έβαλα και μερικές φωτογραφίες ώστε να υποστηρίξω μερικές απο τις ιδέες για τις οποιες μιλώ.

Μπορείτε να το διανείμετε ελεύθερα. Για μια βαθύτερη κατανόηση, θα σας παρότρυνα να διαβάσετε το βιβλίο μου Teaching by Hand/Learning by Heart-Delving into the work of F.M. Alexander, που εκδόθηκε απο τον Jean Fischer και τις εκδόσεις Mouritz Press.

Οι 10 Κορυφαίοι Μύθοι Σχετικά με την Τεχνική Αλεξάντερ

Γειά σας. Ονομάζομαι Bruce Fertman. Είμαι ο ιδρυτής της Alexander Alliance International.

Ιδού λοιπόν δέκα μύθοι σχετικά με την Τεχνική Αλεξάντερ που πολλοί πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. Μετά απο 50 χρόνια αφοσιωμένης μελέτης, και έχοντας εκπαιδεύσει 300 δασκάλους, έφτασα στο συμπέρασμα ότι αυτές οι αντιλήψεις δεν είναι αληθινές.

Πρώτος

Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με τη στάση του σώματος.Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα. Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με την απελευθέρωση απο κάθε παγιωμένη στάση. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς υιοθετούμε διάφορες στάσεις, συνήθως χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το να απελευθερωθεί κανείς απο παγιωμένες στάσεις, το οποίο σημαίνει να μην είναι συγκρατημένος, φιξαρισμένος, να είναι εύκαμπτος, ευκίνητος όχι μόνο σωματικά αλλά και ώς άνθρωπος εν γένει.

Photo: B. Fertman – Trevi Fountain

Δεύτερος

Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με τον να είναι κανείς ευθυτενής. Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα.Η Τεχνική Αλεξάντερ δεν έχει καμμία σχέση με το πως στέκεται κανείς όρθιος και εάν είναι ευθυτενής. Δεν υπάρχει όυτε μια ευθεία γραμμή στο σώμα μας αλλά ούτε και στο σύμπαν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η Τεχνική Αλεξάντερ δεν έχει καμμία σχέση με το να κάνουμε τα πράγματα σωστά ή με τον ορθό τρόπο.Έχει όμως να κάνει, με το να κάνουμε καλά, αποδοτικά και λειτουργικά, με ροή, άνεση και ευχαρίστηση ό,τι είναι αυτό που κάνουμε.

Photo by: Anchan of B. Fertman

Τρίτος

Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το πώς κρατάμε το κεφάλι μας πάνω στο λαιμό μας. Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα.Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το πώς σταματάμε να κρατάμε το κεφάλι μας πάνω στο λαιμό μας. Εχει να κάνει με το πώς σταματάμε να παρεμβαίνουμε σε όλους αυτούς τους ενδογενείς μηχανισμούς ισορροπίας που έχουμε, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά αυτή για εμάς.

Photo: B. Fertman – Sherry Stephenson

Τέταρτος

Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το σώμα μας.Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα. Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με εμάς και με το πώς είμαστε μέσα μας, και με τους άλλους ανθρώπους και σε σχέση με τον κόσμο και το περιβάλλον γύρω μας. Έχει να κανει με την ποιότητα των δράσεων και των αλληλεπιδράσεών μας. Έχει να κάνει με την ποιότητα των εμπειριών μας. Έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποια υπάρχουμε ενώ κάνουμε κάθε πράγμα που κάνουμε.

Photo: B. Fertman

Πέμπτος

 Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το να γίνει κανείς πιο συμμετρικός γιατί στη συμμετρία υπάρχει ισορροπία. Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα. Τίποτα στη φύση δεν είναι τελείως συμμετρικό, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.Η συμμετρία είναι μία έννοια, όπως και το σημείο ή η ευθεία είναι μία θεωρητική έννοια. Ο Βούδας μπορεί να μοιάζει συμμετρικός όταν κάθεται ειρηνικά στον ανθό του λωτού αλλά εάν κοιτάξει κανείς προσεκτικότερα θα δεί ότι το ένα του πόδι βρίσκεται πάνω στο άλλο και το ένα του χέρι πάνω στο άλλο. Έαν κοιτάξει κανείς προσεκτικά δεν θα βρεί σε κανενός το πρόσωπο την τέλεια συμμετρία. Μας ενδιαφέρει η αρμονία όχι η συμμτερία και η αρμονία, δεν σχετίζεται με το σχήμα που έχει το σώμα μας ανα πάσα στιγμή.

Photo: B. Fertman

Έκτος

 Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με την ισορροπία. Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα. Η ισορροπία για τους ανθρώπους είναι αδύνατη. Είμαστε απο τη φύση μας ανισόρροποι και είναι αυτό ακριβώς που προάγει την κίνηση. Αμφιταλαντευόμαστε απο και πρός το σημείο ισορροπίας. Αυτό είναι καλό. Όταν φυσάει ο άνεμος δημιουργούνται κύματα στην επιφάνια μιας λιμνούλας. Ο άνεμος σταματά και αυτά τα κύματα γίνονται ολοένα και πιο μικρά αλλά ποτέ δεν σταματούν. Η στάση είναι και αυτή μία έννοια, μία όμορφη έννοια, αλλά μέσα στη στάση υπάρχει κίνηση, όσο λεπτοφυής και να είναι.

Lucia Walker: Alexander teacher, Johannesburg, South Africa

Έβδομος

 Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά. Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα. Δεν αναπνέουμε. Όπως ο Αλεξάντερ είπε κάποτε, “ Επιτέλους συνειδητοποιώ, ότι όταν δεν αναπνέω, αναπνέω.” Εγώ θα το έλεγα κάπως έτσι: Επιτέλους, συνειδητοποιώ ότι όταν δεν αναπνέω η αναπνοή μου λειτουργεί απο μόνη της, μου συμβαίνει.Η αναπνοή, μας συμβαίνει απο δυνάμεις βαθειά μέσα μας και γύρω μας. Είμαστε εμείς που αναπνέουμε όταν κοιμόμαστε; Είμαστε εμείς που αναπνέουμε όταν τρώμε; Ναι,  μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα. Αλλά η ανάσα δεν είναι για να την παίρνουμε. Δεν ανήκει σε εμάς. Η αναπνοή είναι ένα δώρο απο τη φύση. Είναι για να την δεχόμαστε. Η αναπνοή έρχεται ώς απάντηση, ώς ανταπόκριση. Ανταποκρίνεται στη δραστηριότητα την οποία κάνουμε. Δεν είναι κάτι που κάνουμε, δεν είναι μια δραστηριότητα απο μόνη της, όπως το να ανέβει κάποιος τρέχοντας ένα λόφο. Μήπως όταν ανεβαίνουμε ένα λόφο τρέχοντας, πρώτα στεκόμαστε να αναπνεύσουμε ώστε να πάρουμε αρκετό αέρα και μετά ανεβαίνουμε το λόφο; Ή μήπως ανεβαίνουμε τρέχοντας το λόφο και η αναπνοή αυτόματα και πιστά ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μας, χωρίς καν εμείς να της το ζητήσουμε;

Όγδοος

 Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το πώς να μάθει κανείς να στέκεται, να στέκεται στα δύο του πόδια. Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα. Δεν στεκόμαστε στα πόδια μας. Στεκόμαστε στο έδαφος.

Έννατος

 Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το πως να μάθει κανείς να χαλαρώνει. Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα. Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με την ετοιμότητα. Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το να προετοιμάζεται κανείς όχι για κάτι το συγκεκριμένο, ενώ την ίδια στιγμή είναι έτοιμος για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το να επιστρέφει κανείς χωρίς προσπάθεια, ξανά και ξανά, σε μια κατάσταση εγρήγορσης και ήρεμης ετοιμότητας.

Photo: Anchan – Alexander teacher: Britta Brandt-Jacobs

Δέκατος

Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με τη μηχανική του σώματος. Με το να μάθει κανείς τον καλύτερο τρόπο να σηκώνεται και να κάθεται σε μια καρέκλα, πώς να περπατά σωστά, πώς να σκύβει χωρίς να τραυματίζεται κτλ. Αυτό είναι ένας μύθος.

Πραγματικότητα.Τα ανθρώπινα όντα δεν είναι μηχανικά. Δέν είμαστε μηχανές. Είμαστε ζώντες οργανισμοί. Είμαστε θηλαστικά. Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει με το να μάθουμε πόσο καλύτερα μπορούμε να λειτουργούμε ως Homo Sapiens. Η Τεχνική Αλεξάντερ έχει να κάνει, εν μέρει, με την αμφισβήτηση πολιτισμικών, αισθητικών και περί φύλου πεποιθήσεων σχετικά με το σώμα μας οι οποίες επεμβαίνουν στη λειτουργία και ομορφιά του φυσικού μας σχεδιασμού.

Bruce Fertman

The Alexander Alliance Europe

Teaching by Hand/Learning by Heart

 

 

%d bloggers like this: