Skip to content

Cele mai cunoscute 10 mituri despre Tehnica Alexander (ROMANIAN)

de Bruce Fertman -11.02. 2020

Un coleg professor de Tehnica Alexander m-a întrebat dacă am o transcriere a videoclipului meu de pe Youtube “Top Ten Myths about the Alexander Technique”. Era undeva în computerul meu. L-am găsit și l-am modificat puțin. Am adăugat câteva fotografii care susțin unele dintre ideile articolului.

Impartaseste-l cu prietenii tai. Pentru a înțelege mai profund aceste idei, v-aș încuraja să citiți cartea mea Teaching by Hand/Learning by Heart – Delving into the Work of F.M. Alexander, publicată la Editura Mouritz Press.

CELE MAI CUNOSCUTE 10 MITURI DESPRE TEHNICA ALEXANDER

Bună. Numele meu este Bruce Fertman. Sunt Directorul fondator al Alexander Alliance International. Iată zece dintre cele mai cunoscute mituri despre Tehnica Alexander pe care mulți oameni le considera adevărate.  După 50 de ani de studiul in tehnica Alexander și după formarea a 300 de profesori, am ajuns să imi dau seama că aceste idei nu sunt deloc adevărate.

Primul mit

“Tehnica Alexander este despre postură.” Acesta este un mit.

In realitate Tehnica Alexander este despre a renunta la preocuparea pentru “postura”. De fapt, problema este tocmai aceea că noi incercam sa ne corectam postura” corpului. (Chiar daca nu ne dam seama, facem asta mereu). Tehnica Alexander se referă la a deveni o fiinta flexibilă, mobila (nu numai din punct de vedere fizic, ci si ca persoană, în general) si nu la a mentine in mod fortat o postura “corecta”, fixa.

08 Swing and Sweep_1 copy (2)

Photo: B. Fertman – Trevi Fountain

Al doilea mit

“Tehnica Alexander este despre verticalitate.” Acesta este un mit.

In realitate Tehnica Alexander nu are nicio legătură cu “a sta drept”. (De fapt, nici corpul uman si nici in Universul nu contin linii perfect drepte). Tehnica Alexander nu are nici o legătură cu a face ceva “corect”, ci ne ajuta sa descoperim modul prin care atunci cand facem o anumita actiune, sa o facem bine, intr-un mod eficient, fluid, confortabil și plăcut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Photo by: Anchan of B. Fertman

Al treilea mit

“Tehnica Alexander este despre modul în care ne ținem capul”. Acesta este un mit.

In realitate Tehnica Alexander este despre modul în care încetăm să ne mai ținem capul intr-un anumit fel. Este vorba despre a nu mai interfera cu mecanismele de echilibrare inerente care fac asta pentru noi.

Photo: B. Fertman – Sherry Stephenson

Al patrulea mit

“Tehnica Alexander este despre corp.” Acesta este un mit.

In realitate Tehnica Alexander este despre noi insine. Este despre modul în care ne aflăm noi insine în interiorul nostru si despre modul în care relationam cu lumea din jurul nostru. Este vorba despre calitatea acțiunilor și interacțiunilor noastre. Este vorba despre calitatea experienței noastre. Este vorba despre modul în care “suntem”, atunci cand “facem” ceea ce facem.

Photo: B. Fertman

Al cincilea mit

“Tehnica Alexander este despre a avea un corp simetric, deoarece simetria inseamna echilibru.” Acesta este un mit.

In realitate oamenii nu sunt perfect simetrici. Nimic din natură nu este perfect simetric. Simetria este un concept; punctul, linia – sunt concepte. Buddha poate parea simetric atunci când stă liniștit pe o floare de lotus, dar daca ne uitam mai atent vedem un picior deasupra celuilalt și o mână deasupra celeilalte. Privește cu atenție fața oricărei persoane și nu vei găsi simetrie perfectă. Ne intereseaza armonia, nu simetria. Iar armonia corpului nostru nu are legătură cu forma pe care o are corpul.

2

Photo: B. Fertman

Al saselea mit

“Tehnica Alexander este despre echilibru.” Acesta este un mit.

In realitate oamenilor le este imposibil sa mentina o stare de echilibru stabil. Suntem în mod inerent in afara echilibrului, iar acest lucru generează mișcare. Ne apropiem si ne indepartam de echilibru in mod continuu. Ăsta este un lucru bun. Când vântul bate, apar valuri pe suprafața apei. Cand vântul se oprește valurile devin mai mici, dar niciodată dispar de tot. Pacea, calmul, linistea, nemișcarea sunt doar niste concepte (frumoase, altminteri) dar întotdeauna in liniște exista o doza de mișcare, oricât de subtilă ar fi ea.

81676936_1171194513271129_5566218315002544128_n

Lucia Walker: Alexander teacher, Johannesburg, South Africa

Al saptelea mit

“Tehnica Alexander este despre a învăța cum să respiri corect.” Acesta este un mit.

Realitatea este ca noi Nu respirăm. Respiratia nu este o “actiune” pe care omul o “face”. Alexander a spus odată: „Macar imi dau seama că atunci când EU nu respir, tot respir.” Eu aș formula așa: „Macar imi dau seama că atunci când EU nu respir, respiratia se produce fara aportul meu. Sunt respirat”. Fortele care se afla in adancul nostru si in jurul nostru – ele sunt cele care ne fac sa respiram. Atunci cand dormim respirăm pentru ca vrem noi? Respirăm pentru ca vrem noi, atunci când mâncăm? Putem tragem aer pe nas si il putem scoate, la vointa. Dar respirația nu este pentru a trage aer pe nas si pentru a-l scoate, la vointa. Respiratia nu ne aparține noua. Respirația este un cadou pe care viata ni l-a facut si este menit să fie primit. Breathing is influenced by the actions we do moment by moment. Respiratia nu este o actiune pe care noi o “facem”; nu este o activitate pe care o prestam. De exemplu, când vrem sa urcam pe un deal, alergand: mai întâi stam si respirăm ca sa inspiram suficient aer, si abia apoi pornim in fuga sus pe deal? Sau alergăm pe deal și respiratia raspunde in mod automat si cu fidelitate dorințelor noastre (fără să trebuiasca ca noi sa facem ceva)?

Al optulea mit

“Tehnica Alexander este despre a învăța cum să stăm bine pe picioarele noastre.” Acesta este un mit.

In realitate noi nu stăm pe picioarele noastre. Stăm pe pământ.

21 copy

Al noualea mit

“Tehnica Alexander este despre a învăța cum să te relaxezi.” Acesta este un mit.

In realitate Tehnica Alexander este despre a te pregăti pentru a fi gata. Tehnica Alexander nu este pentru a te pregăti pentru ceva special. Este despre a fi pregătit pentru orice s-ar putea întâmpla. Tehnica Alexander este despre a reveni fără nici un efort, din nou și din nou, la abilitatea de a fi alert, calm si gata pregatit.

Photo: Anchan – Alexander teacher: Britta Brandt-Jacobs

Al zecelea mit

“Tehnica Alexander este despre mecanica corectă a corpului; despre a invata cel mai bun mod de a te ridica și a te aseza pe un scaun, despre cum să mergi in mod corect, cum să te apleci fără să te doara, etc.” Acesta este un mit.

In realitate ființele umane nu sunt mecanisme. Nu suntem mașini. Suntem organici. Suntem mamifere. Tehnica Alexander este despre învățarea modului în care suntem cei mai bine proiectați să funcționăm ca Homo Sapiens. Tehnica Alexander se referă si la a pune sub semnul intrebarii conceptiile culturale, de gen și cosmetice pe care le avem despre propriul nostru corp, mai ales daca aceste conceptii interferează cu frumusetea modului in care noi am fost proiectati sa functionam in mod natural.

efg_24.197.2_283230_03

Bruce Fertman

The Alexander Alliance Europe

bf@brucefertman.com

 

Translation

by

Christina Buburuz

 

 

%d bloggers like this: