Skip to content

10 myter om Alexanderteknikken (Norwegian)

Hei. Mitt navn er Bruce Fertman. Jeg er stifter av  the Alexander Alliance International.

Her er ti myter om Alexanderteknikken som mange mener er sanne. Etter å ha studert i 50 år og utdannet 300 lærere har jeg kommet til at disse ideene ikke stemmer.

En

Alexanderteknikken handler om holdning. Det er en myte.

Virkeligheten er det motsatte. Alexanderteknikken handler ikke om å stramme seg opp.

Problemet er at vi holder for mye, for det meste ubevisst.

Alexanderteknikken handler om å bli et ikke-holdt, fritt menneske. Om å bli personlig og fysisk fri, fleksibel og bevegelig.

08 Swing and Sweep_1 copy (2)

Photo: B. Fertman – Trevi Fountain

To

Alexanderteknikken handler om å stå så rett som mulig. Det er en myte.

Viirkelighetens Alexanderteknikk har ikke noe å gjøre med å stå rett opp og ned.

Det finnes ingen rette linjer i kroppen, eller i universet for den saks skyld.

I Alexanderteknikken skal du ikke gjøre noe “riktig” eller korrekt. Det handler om å gjøre det man gjør godt, effektivt, komfortabelt og med god flyt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Photo by: Anchan of B. Fertman

Tre

Alexanderteknikken handler om hvordan vi holder hodet og nakken. Det er en myte.

I virkeligheten handler teknikken om hvordan vi unngår å holde hode og nakke. Vi jobber med å ikke forstyrre kroppens iboende mekanismer for likevekt og balanse.

 

Photo: B. Fertman – Sherry Stephenson

Fire

Alexanderteknikken handler om kroppen vår. Det er en myte.

Teknikken dreier seg om oss, om hvordan vi er inne i oss, sammen med andre og i relasjon til verden rundt oss. Den handler om kvaliteten på våre handlinger og samhandlinger. Om kvaliteten på våre erfaringer. Den befatter seg med hvordan vi er mens vi gjør det vi gjør.

 

archer close up

Photo: B. Fertman

Fem 
Alexanderteknikken handler om å bli mer symmetrisk fordi balanse innebærer symmetri. Det er en myte.

I virkeligheten er ingenting i naturen symmetrisk, heller ikke mennesker. Symmetri er et konsept på linje med et punkt eller en rett linje.
Buddha ser kanskje symmetrisk ut når han sitter fredelig på en lotusblomst, men ser du nøyere etter er den ene foten over den andre og hendene likeså. Se nøye på et hvilket som helst ansikt – det er ikke perfekt symmetrisk. Vi søker harmoni, og harmoni henger ikke sammen med hvilken form kroppen vår har i et gitt øyeblikk.

 

2

Photo: B. Fertman

Seks 
Alexanderteknikken handler om balanse. Det er en myte.

I virkeligheten er balanse er en umulighet. Vi er i konstant ubalanse, og dette gir oss mulighet til bevegelse. Vi beveger oss inn og ut av likevekt og det er en god ting.
Bølger i en dam dannes når vinden blåser. Når vinden gir seg blir bølgene mindre; men stopper aldri helt. Ro og stillhet er et vakkert konsept, men i stillheten er det alltid bevegelse om enn subtilt.

 

81676936_1171194513271129_5566218315002544128_n

Lucia Walker: Alexander teacher, Johannesburg, South Africa

Syv 
Alexanderteknikken handler om å lære å puste riktig. Det er en myte.

I virkeligheten: Vi puster ikke. Alexander sa en gang: «Til syvende og sist har jeg funnet ut av at når jeg ikke puster, puster jeg.» Jeg ville sagt at når jeg ikke puster blir jeg “pustet”. Vi blir “pustet”  av dype indre og ytre krefter.
Puster vi mens vi sover? Puster vi mens vi spiser? Ja, vi kan trekke pusten eller take a breath som det heter på engelsk. Men pusten er ikke noe vi skal ta. Den er ikke vår, men en gave til oss fra verden som vi skal ta i mot. Pusten endrer seg og responderer på aktivitet. Den er ikke noe vi gjør, det er ikke en aktivitet lik det å løpe opp en bakke. Når vi løper opp en bakke – står vi da og puster og samler opp nok luft og løper så opp? Eller løper vi opp mens pusten trofast og automatisk oppfyller vårt behov uten at vi engang trenger å spørre?

 

Åtte 
Alexanderteknikken handler om å lære hvordan du skal stå på to ben. Det er en myte.

I virkeligheten står vi ikke på våre to ben. Vi står på bakken.

 

Ni 
Alexanderteknikken handler om å lære hvordan du skal slappe av. Det er en myte.

I virkeligheten handler teknikken om å være klar og rede. Alexanderteknikken handler om å ikke forberede seg på noe spesielt, men samtidig være klar for hva som helst som måtte skje. Teknikken handler om å gang på gang vende uanstrengt tilbake til en rolig beredskap der du er klar for nye handlinger.

 

Photo: Anchan – Alexander teacher: Britta Brandt-Jacobs

Ti 
Alexanderteknikken handler om kroppens mekanisk virkemåte; å lære den beste måten å reise seg opp og sette seg ned på en stol, hvordan gå riktig, hvordan bøye seg uten å skade seg etc. Det er en myte.

Virkelighetens mennesker er ikke mekaniske. Vi er ikke maskiner. Vi er organiske. Vi er pattedyr. Alexanderteknikken handler om å lære hvordan vi er best egnet for å fungere som Homo Sapiens. Teknikken hjelper oss også å stille spørsmål  om hvordan kulturelle, kjønnsbaserte og utseendemessige konsepter om kroppen vår forstyrrer funksjon og naturlig design.

 

efg_24.197.2_283230_03

Bruce Fertman

The Alexander Alliance Europe

bf@brucefertman.com

%d bloggers like this: